Piirakkaperinteeseen tutustuessani löysin kuvia pannulla paistettavista piirakoista. Sulhaspiirakat ovat tavallisesti umpipiirakoita, jotka paistetaan pannulla kirkastetussa voissa.
Karjalassa sulhaspiirakoita on tarjottu yllästysvieraille. Täyte on voinut olla ohrasuurimoita tai riisipuuroa.
Umpipiirakat tehdään muuten kuin karjalanpiirakat. Pyöreä kuori täytetään toiselta puolelta ja reuna suljetaan teevadilla leikaten. Kauniin reunan saa myös taikinapyörällä leikaten ja painelemalla haarukalla koko reunan mitalla kiinni.
Kirkastettu voi ei savua paistettaessa. Paistamiseen suositellaan valurautapannua, joka antaa kauniin värin piirakoille.
Sulhaspiirakka on mahtava retkieväs. Ne ovat terveellisempiä kuin pasteijat ja sopivat hyvin lapsiperheiden eväsreissuille.
Täyte
8 dl vettä
4 dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita
2 tl suolaa
voita
Kuoritaikina
2 dl vettä
3½ dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Paistamiseen kirkastettua voita
- Keitä riisi tai suurimot. Lisää lopuksi suola ja nokare voita. Anna jäähtyä tai odottaa seuraavaan päivään.
- Sekoita kuoritaikinan kuivat aineet keskenään ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kauli puolet taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla puolen sentin paksuiseksi. Ota lasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta pyöreita kakkaroita.
- Kauli niistä piirakankuoria pulakan (tai kaulimen) avulla. Säilytä sekä kakkarat että piirakkakuoret kuvun alla hyvin jauhotettuina kuivumisen estämiseksi.
- Laita piirakkakuoren puolikkalle ruokalusikallinen täytettä tasaiseksi kerrokseksi. Nosta toinen puoli kuoresta kanneksi päälle. Leikkaa reuna tasaiseksi teevadin avulla.
- Paista 3-4 minuuttia per puoli hyvässä lämmössä muutama piirakka kerrallaan kunnes kuori saa hieman väriä.
Vastaa