Perinteisen makuinen pasha saa mehevyyttä pääsiäiseen olennaisesti kuuluvasta rahkasta. Helppotekoinen pasha valmistuu ilman keittämistä. Pashan avulla voi tutustua juhlan ortodoksisiin perinteisiin.
Pääsiäisen suuren paaston jälkeen ortodoksit ovat herkutelleet runsailla pääsiäisruoilla. Suuri paasto kestää 40 päivää ja kaikkein ankarin paasto on suurella viikolla, viikko ennen pääsiäistä.
Pashan sekaan voi laittaa sattumiksi korintteja, rusinoita, mantelirouhetta tai -lastuja. Itse laitan sattumat ja lisukkeet pashan viereen tarjoillessa.
Puinen muotti antaa pashalle kauniin ulkonäön ja perinteistä tunnetta. Siksi hankin puisen muotin joitakin vuosia sitten. Puun makua irtosi uudesta muotista pashaan monella käyttökerralla liottamisesta ja pesusta huolimatta. Kahvifiltteri ajaa muotin virkaa ihan hyvin.
Sideharson sijaan käytin kostutettua Carita-liinaa muotin vuoraamiseen. Ohuena materiaalina sen avulla muotin koristekuviot tulevat esille paremmin.
Muottiin kaiverrettu XB tulee kirkkoslaavin sanoista ’Хрїстóсъ Bоскрéсе’ ja tarkoittaa ’Kristus on ylösnoussut’. Venäjän sana pasha ’пасха’ tarkoittaa pääsiäistä.
Ainekset
100 g voita
1 dl sokeria
2 prk (à 250 g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
½ sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
- Laita puinen pashamuotti turpoamaan veteen 15 minuutiksi.
- Keitä sideharso ennen sen käyttöä muotin vuoraamiseen.
- Vatkaa kerma.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita siihen kermavaahto, kananmuna, sitruunamehu ja vaniljasokeri. Kaada muottiin ja anna tiivistyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele keväisillä hedelmillä.
Vastaa