Mämmi tarjoaa haastetta tekijälleen. Se pitää saada imeltymään sopivassa lämpötilassa ja kypsentää tuntien ajan uunissa. Perinteisen ruokalajin tekeminen on aina haasteellista, varsinkin jos taitoa ei ole oppinut kotona.
Imeltyminen tapahtuu alle 70 asteen lämpötilassa. Helpointa imeltäminen on 50-asteisessa uunissa. Makeutta mämmiin tuo myös siirappi.
Mämmi säilyy jääkaapissa viikon verran ja sen voi myös hyvin pakastaa. Tästä ohjeesta tulee mämmiä suurenkin perheen tarpeisiin.
Tarjoa mämmi maidon tai kerman kanssa. Tämä mämmi on niin makeaa ettei sokeria välttämättä tarvitse lisätä.
Ainekset
500 g ruis- tai mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
3 l vettä
1 1/2 dl siirappia
3/4 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
- Sekoita maltaat ja jauhot keskenään.
- Kuumenna 1 1/2 litra vettä pinnoitetussa kattilassa 60–70-asteiseksi. Vesi saa olla kuumaa, mutta ei vielä kiehuvaa.
- Lisää puolet mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan, sekoittaen hyvin vispilällä. Ripottele vielä pinnalle hieman ruisjauhoja.
- Peitä kattila pyyhkeellä ja anna seoksen imeltyä 1 1/2 tuntia.
- Seuraavassa vaiheessa lämmitetään toisessa kattilassa 1 1/2 litraa vettä 60–70-asteiseksi. Lisää vesi ja loput mallas-ruisjauhoseoksesta seokseen. Sekoita ja ripottele päälle ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä 1 1/2 tunnin ajan.
- Lisää mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi.
- Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Varo ettei mämmi pala pohjaan.
- Lisää siirappia, jos seos ei ole tarpeeksi makeaa.
- Jaa mämmi laakeisiin uunivuokiin ohueksi kerrokseksi.
- Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
Vastaa