Karhunlaukka maistuu ja tuoksuu miedosti valkosipulilta. Karhunlaukan maku häviää kuivattuna joten se kannattaa pakastaa tai säilöä öljyyn. Karhunlaukan mieto maku säilyy raikkaassa karhunlaukkapestossa.
Karhunlaukkapesto on maultaan raikkaampi ja keväisempi kuin perinteinen pesto. Karhunlaukkapestoa voi myös käyttää samalla tavalla kuin perinteistä pestoa. Peston lisäksi karhunlaukkaa käytetään muun muassa perunasalaatissa ja keitoissa.
Ensimmäistä kertaa pestoa tehdessäni unohdin kokonaan parmesaanin. Monissa resepteissä juustoa ei käytetä ollenkaan ja sen voi jättää pois vegaanikelpoisesti.
Karhunlaukka on sekä vihannes että mauste. Mikään uusi tulokas se ole, vaan on Wikipedian mukaan levinnyt viikinkireittien varrelle eli se on muinaistulokas. Karhunlaukalla on ollut myös lääkinnällistä käyttöä. Sillä sanotaan olevan voimakkasti antibakteerisia vaikutuksia.
Karhunlaukan taimia voi ostaa hyvin varusteluista puutarhamyymälöistä. Monivuotinen kasvi elää ja voi hyvin – jopa arktisessa ympäristössä. Istuttaessa pitää muistaa että karhunlaukka on varjopaikkojen kasvi. Se pitää kalkkipitoisesta maasta.
Poimittaessa pitää muistaa että myrkyllisellä kielolla on hyvin samanlaiset lehdet kuin karhunlaukalla. Karhunlaukka kasvaa luontaisesti Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Omalla kasvimaalla erehtymisen riski on pieni.
Ainekset
karhunlaukkanippu
sileälehtistä persiljaa ruukku
60 g pinjansiemeniä
60 g parmesania
1½ dl oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
Sekoita tasaiseksi tahnaksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta oman maun mukaan. Tarjoa peston tapaan spagettikastikkeena.
Vastaa