Juhlien pakollinen suolapala on todella hyvänmakuinen pohjasta täytteeseen asti. Itse asiassa feta-pinaattipiirakka kiilaa joidenkin makeiden tarjottavien ohi herkullisuutensa ansiosta.
Piirakka kelpaa hyvin myös pakastettavaksi ennen juhlia ja se lämmitetään uunissa juuri ennen tarjoamista.
Täytteen ainesosia voi vapaasti vaihdella kaapista löytyviin. Juustonkannikat löytävät tiensä piirakan täytteen päälle.
Olen unohtanut välillä pohjan esipaistamisen eikä mitään kamalaa ole tapahtunut. Haarukalla pisteltyä pohjaa voi esipaistaa 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä. Olennaisempaa taitaa olla 20 minuutin lepo kylmässä, mielellään pakastimessa.
Pohja
200 g voita
275 g vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 rkl vettä
Täyte
2 kpl sipulia
1 valkosipulinkynsi
400 g hienonnettua pinaattia (pakaste tai ryöpätty)
1 rkl oliiviöljyä
300 g feta- tai salaattijuustoa
100 g Oltermannia tai emmertalia
50 g parmesania
5 kpl kananmunia
2 dl ruokakermaa
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa
- Mittaa kylmä voi, jauhot ja suola monitoimikoneen kulhoon. Sekoita lapavatkamella tai vastaavalla murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes taikinasta muodostuu pallo.
- Kauli taikina uunipellin kokoiseksi leivinpaperin päällä. Siirrä uunipellille ja laita kylmään, mielellään pakastimeen, täytteen valmistamisen ajaksi.
- Kuullota pannulla hienonnetut sipulit ja valkosipulit. Lisää pinaatti ja kuumenna kunnes niistä irtoava neste haihtuu. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita kerman, parmesaanin ja mausteiden kanssa yhteen.
- Kaada täyte ja kermaseos pohjan päälle ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
Vastaa