Kun vuoden 1917 tienoilla alettiin puhua luottamuksellisesti isänmaan asioista, katettiin kahvipöytään kaneliässiä. Kaneliässä on perinteinen leivonnainen, joka on tullut tänne alunperin Ruotsin hovin kautta. Kaneliässät levisivät pappiloista tavallisen rahvaan kahvipöytiin.
Itsenäisyyspäivän hengessä ikkunalle laitetaan kaksi kynttilää. Niitä käytettiin 1900-luvun alussa merkkeinä jääkäreille, jotka vaelsivat Saksaan sotilaskoulutukseen. Kaksi kynttilää kertoi että talossa on turvallinen majapaikka. Kahta kynttilää käytettiin aiemminkin juhlistamaan hallitsijoiden syntymäpäiviä ja vierailuja. Jossain vaiheessa tapa kääntyi itsenäisyysaatteen ja kansallismielisyyden tukemiseen.
Kaneliässiin on käytetty miedompaa Ceyloninkanelia, koska niitä tarjotaan lapsille. Maksatoksisuutensa vuoksi kanelin syömisessä on oma turvarajansa. Rapsakat kaneliässät sopivat hyvin retkievääksi vaikka kevään pilkkireissuille. Säilytä ne ilmatiivisti tai pakasta.
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Ainekset
200 g voita, huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 munaa, huoneenlämpöisinä
325 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kanelisokeri
2 tl Ceyloninkanelia
3 rkl sokeria
- Vatkaa voita ja sokeria kunnes seos vaalenee.
- Lisää munat yksitellen, ja vatkaa taikina kuohkeaksi.
- Siivilöi jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
- Anna taikinan kovettua peiteltynä jääkaapissa 1-2 tuntia.
- Leivo taikinasta ohuita tankoja jauhotetulla alustalla. Leikkaa tanko 8 cm mittaisiksi paloiksi.
- Pyörittele tangot kanelisokerissa. Taivuta tangoista ässiä leivinpaperin päällä.
- Paista kullanruskeiksi 175-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.
Vastaa