Jääkaapissa yön yli kohoavien sämpylöiden ihana tuoksu herättää unisimmatkin. Tee taikina vasemmalla kädellä illalla ja paista sämpylät aamiaispöytään!
Sämpylätaikinan voi tehdä kylmään nesteeseen, koska hiiva kohoaa hitaasti mutta varmasti kylmässäkin. Pitkä kohoamisaika antaa myös hyvän maun leivonnaisiin. Lisää makua sämpylöihin saa siemenistä, raasteista, juustosta ja hiutaleista. Jauhoista voi tehdä omanlaisiaan sekoituksia esimerkiksi vehnäjauhojen lisäksi muutama desi hiutaleita ja vaikka grahamjauhoista.
Suomen Hiivan ohjeiden mukaan taikinan sitko väsyy liikaa vaivatessa. Yleiskoneella taikinaa kannattaa vaivata vain joitakin minuutteja. Myös jauhojen määrän pitää olla suurempi kuin käsin vaivatessa.
Pakastaminen on tuorehiivan paras pitkäaikainen säilytyskeino. Suomen Hiivan esitteessä on myös ohjeita pakastetun hiivan käyttöönottamisesta. Pakastetun hiivan annetaan sulaa 15 minuuttia huoneenlämmössä ja se herätetään lämpimässä nesteessä. Yön yli kohotus sopii pakastettua hiivaa käytettäessäkin.
Ainekset
5 dl maitoa tai vettä
1 ½ tl suolaa
1 rkl siirappia
1 pkt hiivaa
10-12 dl sämpyläjauhoja
1 dl Oivariiinia, sulana (kylmänä) tai rypsiöljyä
- Liuota hiiva nesteeseen ja sekoita sekaan suola ja siirappi.
- Vaivaa jauhot vähitellen sekaan ja vaivaa (yleiskoneella) muutama minuutti.
- Lisää lopuksi öljy ja sekoita vielä hetki.
- Peitä taikinakulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan.
- Työstä taikinaa pari minuuttia jauhotetulla alustalla. Pyörittele sämpylät uunipellille ja kohota lämpimässä vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaisiksi. Tämä vie tavallista pidemmän ajan, koska taikina on kylmää.
- Voitele sämpylät halutessasi ja ripottele pinnalle sesamin- tai auringonkukansiemeniä.
- Paista 12-15 minuuttia 225ºC lämpötilassa.
Vastaa