Gáhkku-resepti on peräisin edesmeneen ruokaguru Greta Huuvan ruokakirjasta Naturen är mitt kök: den hälsosamma samiska matkulturen. Kirjassa ollaan perusasioiden äärellä ja muistutetaan alkuperäisestä tavasta tehdä leipää.
Liikkuvaa elämää viettäneet saamelaiset paistoivat leivän litteän kiven päällä tulen äärellä. Tätä tapaa mukaillen paistamiseen voi käyttää valurautapannua tai muurikkapannua.
Porosaamelaiset pitivät gáhkuja mukana porotöissä, koska ne säilyivät ehjinä eväsrepussa. Jäähdytä gáhkut leivinliinan sisällä noin tunnin ajan, jotta ne säilyttävät pehmeytensä. Gretan veli Per Huuva kertoo jäähdyttävänsä gáhkut tyynyliinan sisällä kirjassaan Aitta. Uursprungsmat med rötterna i den samiska och tornedalska matkulturen.
Makeansuolaiset maanläheiset gáhkut voi pakastaa ja ottaa mukaan metsäreissuille vaikka täytettyinä. Taikina on myös helppo tehdä ulkona ja paistaa pannulla nuotiolla.
Pyeri säämi aalmugpeivi!
Ainekset
5 dl vettä
50 g voita
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
500 g vehnäjauhoja (korvaa 1 dl ruis- ja/tai grahamjauhoilla)
- Sulata voi, lisää lämmin vesi, siirappi, suola ja hiiva ennen jauhoja. Vaivaa taikina huolella, jos haluat sitkoa leipään.
- Anna nousta 1/2 tunnin ajan.
- Jaa taikina 10 osaan ja kauli leivät ohuiksi hyvin jauhotetulla alustalla. Anna levätä leivinliinan alla ennen paistamista.
- Paista kypsiksi valurautapannulla tai muurikalla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat sopivasti väriä.
Vastaa