• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Safkendaalia logo

  • Koti
  • Reseptit
  • Tekijä
  • Ota yhteyttä
  • Portfolio

Gáhkku vie perintöä eteenpäin

6.2.2021 By admin Leave a Comment

Gáhkku-resepti on peräisin edesmeneen ruokaguru Greta Huuvan ruokakirjasta Naturen är mitt kök: den hälsosamma samiska matkulturen.

Gáhkku-resepti on peräisin edesmeneen ruokaguru Greta Huuvan ruokakirjasta Naturen är mitt kök: den hälsosamma samiska matkulturen. Kirjassa ollaan perusasioiden äärellä ja muistutetaan alkuperäisestä tavasta tehdä leipää.

Liikkuvaa elämää viettäneet saamelaiset paistoivat leivän litteän kiven päällä tulen äärellä. Tätä tapaa mukaillen paistamiseen voi käyttää valurautapannua tai muurikkapannua.

Porosaamelaiset pitivät gáhkuja mukana porotöissä, koska ne säilyivät ehjinä eväsrepussa. Jäähdytä gáhkut leivinliinan sisällä noin tunnin ajan, jotta ne säilyttävät pehmeytensä. Gretan veli Per Huuva kertoo jäähdyttävänsä gáhkut tyynyliinan sisällä kirjassaan Aitta. Uursprungsmat med rötterna i den samiska och tornedalska matkulturen.

Makeansuolaiset maanläheiset gáhkut voi pakastaa ja ottaa mukaan metsäreissuille vaikka täytettyinä. Taikina on myös helppo tehdä ulkona ja paistaa pannulla nuotiolla.

Pyeri säämi aalmugpeivi!

Ainekset

5 dl vettä
50 g voita
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
500 g vehnäjauhoja (korvaa 1 dl ruis- ja/tai grahamjauhoilla)

  1. Sulata voi, lisää lämmin vesi, siirappi, suola ja hiiva ennen jauhoja. Vaivaa taikina huolella, jos haluat sitkoa leipään.
  2. Anna nousta 1/2 tunnin ajan.
  3. Jaa taikina 10 osaan ja kauli leivät ohuiksi hyvin jauhotetulla alustalla. Anna levätä leivinliinan alla ennen paistamista.
  4. Paista kypsiksi valurautapannulla tai muurikalla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat sopivasti väriä.

Filed Under: leivonta, vegetaarinen

Previous Post: « Makeaa superfoodia mustikka-pettufrangipanessa
Next Post: Pasha – pääsiäisen sydän »

Reader Interactions

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Primary Sidebar

Safkendaalia on ruokablogi kaikilla mausteilla. Kokeile tätä kotona! Lue lisää →

seuraa meitä!

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Blogin suosikkeja

Viileä vihreä tee virkistää lämpiminä päivinä.

Viileä vihreä tee

Piirakkaperinteeseen tutustuessani löysin kuvia pannulla paistettavista piirakoista. Sulhaspiirakat ovat tavallisesti umpipiirakoita, jotka paistetaan pannulla kirkastetussa voissa.

Sulhaspiirakat suoraan pannulta

Uusi vuosi tulee kilisten - omenadrinkki jäillä. Maanläheinen omenadrinkki maustuu havujen avulla.

Uusi vuosi tulee kilisten – omenadrinkki jäillä

Kategoriat

  • aamiainen
  • jälkiruoat
  • juhlat
  • juomat
  • leivonta
  • muut
  • ruoat
  • suosikit
  • vegaaninen
  • vegetaarinen

Footer

Joulun maustekakku kätkee sisäänsä piparkakuis Joulun maustekakku kätkee sisäänsä piparkakuista tuttuja makuja. Kaneli, pomeranssinkuori, inkivääri ja neilikka tuovat joulun tuoksua kotiin. 

#Christmas #bundtcake #cinnamon #bitterorange #ginger #clove
#foodphotography #foodphotography #lightandethereal
Kun vuoden 1917 tienoilla alettiin puhua luottamuk Kun vuoden 1917 tienoilla alettiin puhua luottamuksellisesti isänmaan asioista, katettiin kahvipöytään kaneliässiä. Itsenäisyyspäivän hengessä ikkunalle laitetaan kaksi kynttilää. Hyvää itsenäisyyspäivää! 

#Finnish #Independenceday #cinnamon #cookies #symbolic #candles #ethereal #light
Hyvää Halloweenia! 🎃 #mummy #yummy #brownies Hyvää Halloweenia! 🎃

#mummy #yummy #brownies #Halloween #treat #baking #foodphotography #flatlay #darkandmoody #childrenfriendlybaking
Oletko kyllästynyt iänikuiseen bologneseen ja ei Oletko kyllästynyt iänikuiseen bologneseen ja ei-niin-yllättäviin lihapulliin? Yhdistä ne New Yorkin tyylin tomaattiseksi lihapullapastaksi.

#meatballpasta #surprisingly #newyorkstyle #tomatorecipe #flatlay #foodphotography #everydaycooking
Syksyn hämyisinä iltoina alkaa jo Aura-hammasta Syksyn hämyisinä iltoina alkaa jo Aura-hammasta kolottamaan. Homejuustolla kruunattu viikunasalaatti on yksi sesongin herkkuja.

#fig #bluecheese #pomegranate #salad #foodphotography #moody #flashphotgraphy #plating #autumn #robust
Mustikkakakku vääntää hymyn kylmän elokuun jähmettämälle naamalle 

#billberry #blueberry #cake #chillyoutthere #foodphotogrphy #flatlay #baking #nature #superfood #darkandmoody #woods  #hiking
Porkkanakakkua pääsiäisenä! . . . #easter #spr Porkkanakakkua pääsiäisenä!
.
.
.
#easter #spring #baking #carrot #cake #foodphotography #family #recipe #cooking #children #decorating #corn #highkey
  • Email
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Safkendaalia on ruokablogi kaikilla mausteilla. Kokeile tätä kotona! Lue lisää →

Gáhkku-resepti on peräisin edesmeneen ruokaguru Greta Huuvan ruokakirjasta Naturen är mitt kök: den hälsosamma samiska matkulturen.

Made with in Inari Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in